Moldova sovietică vs Moldova europeană

Dacă ați urmărit campania electorală probabil ați observat două diferențe esențiale între cei doi foști candidați în ceea ce privește politica externă a României . Una legată de Partidul Comunist Chinez și una legată de Republica Moldova. N-o să mă refer la elogiile pentru PCC aduse de Ponta nici de criticile lui Iohannis pe acest subiect. Nu contează.

Contează însă modul în care s-au raportat la parcursul european al fraților din Moldova. Ponta ne-a spus tuturor că Moldova trebuie să urmeze calea europeană și că cele două țări se vor unii în Uniunea Europeană. O aberație la fel de mare ca toate celelalte ale acestui candidat, pentru că este evident că Republica Moldova nu va intra niciodată ca stat independent în UE. Nici un stat european nu va accepta în interiorul Europei unite un cal troian rusesc care oricând poate să blocheze, în virtutea drepturilor de veto, anumite decizii ale Uniunii. Atâta timp cât la Chișinău va exista pericolul ca la putere să ajungă partide de sorginte sovietico-comuniste, Moldova nici măcar nu va avansa în negocierile cu UE, indiferent ce vor declara liderii acestora. Și chiar dacă prin absurd ar fi acceptată vreodată în aceste condiții, de ce ar mai vrea atunci să se unească cu România.

Iohannis a avut o abordare mai interesantă. El ne spunea, în clișeele de rigoare, că dacă Moldova continuă direcția europeană, la un anumit moment dat pe acest parcurs, când ambele părți își vor spune voința se poate realiza Unirea Moldovei cu România. Doar așa Moldova poate intra în UE.

Argumentul este destul de simplu: pentru că o Moldova integrată în România nu reprezintă nici un fel de pericol pentru UE. Diluarea populației rusofile, cu un cuvânt greu de spus azi într-o țară mică ca Republica Moldova, în masa de alegători din România, după unificare, este soluția pentru anihilarea riscului ca aceștia să facă jocurile Rusiei când ți-e lumea mai dragă.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Moldova sovietică vs Moldova europeană&8221;

  1. tovarasi. Cum „se poate realiza Unirea Moldovei cu România.”, atunci cand Ro tocmai este Moldova plus Muntenia (Tara Romaneasca)? Ori poate dstra aveti in vedere federatia Chisinaului?

    Apreciază

  2. Mulțumesc pentru comentariu. Da așa e, vorbim de o bucățică din Moldova istorică, mai zisă și o bucățică din Basarabia. 🙂 Mesajul textului era însă altul, anume că oricum s-or numi nu au nici o șansă să intre în UE decât prin unire cu România.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s